Salapoliisin ammatissa

Luulin, että tietokirjallisuus on tylsää. Nyt tajuan, että se onkin todella mielenkiintoista.

Tämän lauseen olen kuulluNt monta kertaa, etenkin kesäyliopistolaislta. Kirjoittamisen harrastajat ovat usein kaunon himolukijoita, mutta kun tietokirjallisuuden ovea avataan, tilanne muuttuu.

Sinänsä kirjallisuuden lajit ja rajat ovat joustavia, alati muuttuvia ja uudistuvia. Jyrkkiä rajoja ei ole, paitsi se, että tietokirjallisuus ei voi olla sepitettä. Ei liioin journalismikaan, mutta siitä en kirjoita tässä päivityksessä sen enempää.

Viime syksynä julkaistu teos Tietokirjallisuuden lajit ja rajat (Gaudeamus, Suomen tietokirjailijat ry:n 40-vuotisjuhlajulkaisu) on tervetullut. Kirjaa lukiessa ymmärtää, miten monenlaisia lajeja kuuluu tietokirjallisuuteen. Lukuisien asiantuntijoiden kirjoittaman teoksen ovat toimittaneet Ida Henritius, Olli Löytty ja Anne Mäntynen.

Tällä hetkellä tarinallisuus kiinnostaa lukijoita (ja kirjoittajia). Eletään tarinallisen tietokirjan kulta-aikaa. Palkituimpia tietokirjoja ovat historialliset kirjat. Myynti- ja lainaustilastoissa komeilevat elämäkerrat. Tunnettujen ihmisten tarinat ja ajatukset kiinnostavat, ja ne saavat usein valtavasti näkyvyyttä mediassa.

Salapoliisina

Tietokirjan kirjoittaminen on aina iso urakka. Työ on usein vähän kuin salapoliisin hommaa: lue, lue, lue, etsi, selvitä, tarkista ja vielä kerran selvitä. Tietokirjan tehtävä on luoda uutta tietoa, mielellään kansantajuisesti ja kiinnostavasti kirjoitettuna. Tarina on hyvä tapa tuoda tietoa lukijalle – tarina jää helposti mieleen.

Olen kirjoittanut aika monta tietokirjaa, yhden nuortenkirjan ja saan juuri valmiiksi uuden aluevaltauksen eli romaanin (ja kaikki tämä tuhansien lehtijuttujen lisäksi). Romaanista lisää myöhemmin. Nyt on jälleen suunnitelmissa yksi uusi tietokirja. Odotan sitä, että pääsen työhön käsiksi.

Vuosikymmenet kirjoittajana ovat opettaneet paljon – kirjoittamisesta, editoinnin merkityksestä, haastattelemisen taidosta ja tarkistamisen merkityksestä. Jokaista tekstiä voi ja pitää editoida. Kaikkea tietoa pitää epäillä ja tarkistaa. Omaan tekstiin ei kannata rakastua eikä kirjoittamiseen pidä suhtautua ylimielisesti. Luovuus tarvitsee kummitädikseen nöyryyden, näin oletan.

Idea testiin!

Miten testaan omaa kirjaideaani? Kerron siitä luottohenkilöille ja tunnustelen heidän näkemyksiään. Puhun ideasta ja samalla testaan, jaksanko oikeasti pakertaa kirjan teeman parissa pitkään. Tutkin, millaisia teoksia aiheesta on markkinoilla.

Kirjaa ei kannata työstää yksin. Kustannustoimittaja on ollut itselleni mahtava kätilö kirjan loppumetreillä. Lukuisia kirjoja kirjoittanut tietokirjailija totesi hiljattain somessa: ”Olin käynyt läpi tekstiäni sata kertaa, mutta en nähnyt niitä asioita, jotka kustannustoimittaja huomasi nopeasti.” Juuri näin.

Olen itsekin toiminut monen kirjan kustannustoimittajana. Se on hieno, mutta vaativa rooli. Ajatuksena on viedä yhdessä teos kohti parasta mahdollista lopputulosta.

 Kirjoittaminen on vaativa laji. Kirjan julkaiseminen vaatii rohkeutta. Uskoa itseen. Kannustusta. Kaikista näistä asioista puhun kursseillani. Jaan menetelmiä, joita itse olen opiskellut ja kehitellyt. Nautin siitä, kun näen, että harjoituksista on hyötyä.

Kurssille mukaan!

Huhtikuussa tarjolla kolme Teams-kurssia:

Huhtikuulle tarjolla kolme kirjoittajailtaa, kaikki Teamsissa! Tule mukaan oppimaan ja innostumaan! Et tarvitse aiempaa kokemusta kirjoittamisesta, riittää, että olet kiinnostunut.

*11.4. Etsitään iloa kirjoittamalla! Pieni kirjoittajakurssi, jossa teemana ilo ja hauskuus, jota kirjottaminen voi tuoda. Kirjoitusharjoituksia ja yksi NLP-harjoitus. Kun ilmoittaudut terhi.friman@pispala.net, saat ennakkotehtävän. Ilta on kello 17-19.30. Kurssin hinta 25 euroa.

*17.4. Millainen on tarinallinen tietokirja? Miten luon tarinallisen tietokirjan ja mitkä ovat tämän hetken trendit markkinoilla? Kurssi sopii kaikille, joilla on tekeillä tai suunnitteilla tietokirja. Myös tähän kurssiin liittyy ennakkotehtävä, jonka saat ilmoittautuessasi terhi.friman@pispala.net. Kurssi on kello 16-18.30 ja sen hinta on 32 euroa.

*23.4. Kirja tekeillä! Miten avaat kustantamon oven? Entä, jos teet omakustanteen? Miten markkinoit omaa kirjaasi ja kuinka saat sille näkyvyyttä? Ja tärkeä asia: miten pääset yli julkaisemisen kynnyksestä vähin peloin?  Miksi kannattaa palkata kustannustoimittaja apuun? Tämä yhden illan kurssi sopii niille, joilla on joko kovalevyllä tai suunnitteilla kirja. Hyviä, toimivia vinkkejä! Hinta 32 euroa. Aika kello 17-19.30

Seuraavan kerran päivitän blogia vapun alla.

Kirjoittaja tarvitsee hyviä taukoja, esimerkiksi veden äärellä.