Kirjan tai oman tekstin julkaiseminen aiheuttaa usein pelkoa.
Kaikki nauraa! Tyhmyyteni paljastuu! Joku suuttuu!
Kursseillani jutellaan myös siitä, miten pelon yli pääsee. Listasin muutaman tavan, jotka tiedän toimiviksi.
- Luo kirjastasi aarrekartta. Lue toimittaja Tiina Komin juttu: Aarrekartta — Viitoita tie unelmiisi | Anna.fi
- Kysy neuvoa tulevaisuudelta. Istahda alas ja mieti, miltä tuntuu, kun kirjasi on julkaistu. Kenen kanssa jaat julkaisemisen ilon? Miltä sinusta tuntuu, näyttää, kuulostaa, tuoksuu, maistuu? Vietä hetki tässä tunnelmassa. Mieti, miten saat tuosta tunnelmahetkestä virtaa kirjoittamiseen.
- Luo voimalause, jota toistelet. Esimerkiksi ”kirjani on tärkeä” tai ”elämäntehtäväni on jakaa tietoa tästä asiasta”. Kokemukseni mukaan voimalause toimii. Ajatus vaikuttaa tunteisiin ja tunteet toimintaan.
- Muuta rajoittava uskomus, joka liittyy kirjan kirjoittamiseen. Olen oppinut NLP-menetelmistä rajoittavien uskomusten poistamisen tavan ja olen opiskellut asiaa paljon. Tapoja on monia. Yksi sopii yhdelle ja toinen toiselle. (Kysele ihmeessä lisää minulta.)
- Mieti, mitä tapahtuu, jos jätät kirjasi julkaisematta? Jos vastaus on, että harmittaa, niin ei kun kirjoittamaan.
Kirjan kirjoittaminen on kärsivällisyyslaji. Se on ihanaa, vaativaa, tuskallista, turhauttavaa, mutta hyvin antoisaa. Olen kirjoittanut työkseni kohta 40 vuotta, enimmäkseen lehtijuttuja.
Kirjan kirjoittaminen tarjoaa mahdollisuuden syventyä pidemmäksi aikaa tietyn aiheen pariin. Se on erilaista ja mielenkiintoista.