Tulin Sardiniaan kevättä vastaanottamaan, muutamaa päivää ennen kuin kirjoittajakurssilaiset saapuvat. Hyvä ratkaisu: kukat kukkivat, linnut laulavat, perhoset lentelevät ja aurinko hellii. Pieni vuoristokylä näyttää parhaita puoliaan.
Kurssilla kirjoitetaan ja tarkkaillaan maailmaa NLP-menetelmien kautta. Olen opiskellut viime vuosina lisää NLP-juttuja ja myös uskomusten olemusta paljon. Uskomuksia kannamme mukanamme. Usein ne tulevat jostakin kaukaa eikä niitä ei tunnista.
Onneksi rajoittavat uskomukset eli ne uskomukset, joista ei ole meille hyötyä, voidaan muuttaa toimiviksi, meitä palveleviksi. Rajoittava uskomus, joka jää elämään, puolestaan muuttuu helposti itseään toteuttavaksi ennustukseksi.
Uskomukset ja oletukset ovat merkillisiä. Usein kuulee ihmisen sanovan, että en osaa hoitaa raha-asioita tai että minulla on tällainen karma. Uskomus, uskomus, uskomus! Niin monia asioita oppii.
Usein kuulee myös sanottavan varmana totuutena jotakin, joka on vain oletus. Emme voi tietää, mitä joku ihminen ajattelee tai miltä hänestä tuntuu, jos emme ole asiaa häneltä kysyneet. Emme voi määritellä muita ihmisiä omien oletustemme kautta. Ennen kuin laittaa tietoa jostakin asiasta tai kommenttia jostakin henkilöstä eteenpäin, kannattaa kysyä itseltään, onko asia varmasti totta, mistä tiedän, että se on sataprosenttisesti totta?
Tiedetoimittaja David Robsonin uusi teos Ennakko-odotusten vaikutus (Tuumakustannus, 2022, suom. Kaisa Koskela) pureutuu ennakko-odotuksiin kiinnostavalla tavalla. Kirja onkin tämänhetkinen tietokirjasuosikkini. Uskomukset vaikuttavat kaikkeen. Pelkkä oletusten uudelleenarviointi antaa meille mahdollisuuden kukoistaa, kirjoittaa Robson.
Aivoilla on vahva yhteys elimistöön. Hollantilaisen tutkimuksen mukaan tehtävä väsyttää vähemmän, jos suorittajalle on etukäteen kerrottu, että se on energisoiva, ei uuvuttava. Japanilaisen tutkimuksen mukaan ne ihmiset, jotka suhtautuvat ikääntymiseen positiivisen kiinnostuneesti, elävät vanhoina mukavampaa elämää kuin ne, jotka pelkäävät vanhuutta. Moni taiteilija ja urheilija on puhjennut kukoistukseen vasta yli 60-vuotiaana; Robson kehottaakin etsimään hyviä roolimalleja.
Toinen tämän kevättalven lempitietokirjani on Nedra Glover Tawwabin kirja Vedä rajat (Gummerus 2022, suom. Lauri Sallamo, Heidi Tihveräinen). Koin kirjan avartavaksi, sillä rajojen vetäminen on ollut aina hyvin vaikeaa. Tawwabin neuvot ja harjoitukset ovat helppoja käyttökelpoisia. Kun vedät rajat, sanot itsellesi kyllä, on kirjan sanoma.
Takaisin Sardiniaan ja pieneen vuoristokylään. Aamukävely vehreydessä teki hyvää. Vähän väliä oli pakko pysähtyä ihailemaan kukkia ja villiyrttejä sekä vuoristomaisemia. Kauneus ravitsee.
Odottelen jo kurssilaisia ja hetkiä heidän kanssaan. On etuoikeus saada vetää kursseja, kehittää uusia harjoituksia ja jakaa omaa tietoa kirjoittamisesta. Sitä on vuosien mittaan ehtinyt kertyä.
Vielä isompi etuoikeus on oppia tuntemaan mainioita persoonia ja oppia heiltä. Ilman ennakko-oletuksia.
#sardinia #tuumakustannus #NLPjakirjoittaminen #kirjoittajakurssit