Sadonkorjuun aikaan

Olen elänyt melko kiireisen kesän ja alkusyksyn.

Nyt kun syksy, lempivuodeaikani, alkaa olla parhaimmillaan, on hieman kevyempää hengittää. Monestakin syystä.

Nautin syksystä, sen väreistä, kuulaudesta, metsän ihanista pienistä ja isoista yksityiskohdista, sadonkorjuun tunnelmasta. Korjaan itse tänä syksynä monen vuoden satoa. Kaikkea en vielä uskalla paljastaa, mutta iso iloni on, että Helpon suomen sienikirja Sienestä saa lopulta tänä syksynä päivävalon.

Olen kirjasta ylpeä. Olen iloinen siitä, että moni ihminen on nähnyt tärkeäksi sen, että sienestämisestä kirjoitetaan selkoistetun suomen tarvitsijoille. Arkisuomi ei niin vain aukene kaikille. Sinänsä selkoistetun kirja kirjoittaminen oli työläs projekti – piti karsia, pohtia, miettiä ja taas kerran pohtia enemmän kuin ”normaalissa” tekstintekemisessä. Tieto kuuluu kaikille, jossakin muodossa.

Joukkorahoitus on yhä melko tuntematon juttu. Suosittelen tutustumaan, suosittelen olemaan mukana – Mesenaatin kautta moni projekti saa tarvitsemansa rahoituksen (mesenaatti.me).

Kursseilla olen ymmärtänyt tänä syksynä entistä selkeämmin, miten tärkeää on, että ihmisellä on tavoite, jota kohti kulkea. Kun tavoite on kirkas, jaksaa ponnistella sitä kohti.

Yhdellä kurssillani on ihmisiä, jotka ovat mukana muiden määrääminä. Kun aloin kysyä, mitä he toivovat ja mikä on itse kullekin kurssin tavoite, ilmeet muuttuivat. Innostus heräsi, pienin askelin mutta heräsi kuitenkin. Nyt kun kurssi on puolivälissä, teemme siellä työtä aika hyvin tuloksin, tavoite kirkkaana mielessä.

Voi kun ihmisiltä kysyttäisiin enemmän, mikä on heidän tavoitteensa! Missä haluat olla kolmen tai viiden vuoden kuluttua? Mitä haluat oppia, mistä haluat pois? Kun et kysy, et voi tietää.

Tänään teen työt rivakasti ja lähden metsään. Toivon tulevani sieltä rentoutuneena, ämpäri täynnä puolukkaa ja korissa sopiva määrä sieniä.

Lokakuussa vietän kaksi viikkoa Kreetan leppoisissa tuulissa. Sen jälkeen puhaltavat uudet tuulet – mutta niistä lisää myöhemmin.

*Helpoin suomen sienikirja Sienestä Mesenaatissa, mesanaatti.me.

*TARINAKURSSI sähköpostilla ja Google Meetissa. Saat sähköpostilla kirjoitustehtäviä kuukauden ajan alkaen 25.10. Google Meetissa kurssikerta 9.11. klo 18-19. Tarinakurssilla opit kirjoittamaan tarinoita ja liittämään tarinallisuutta muuhun kirjottamiseesi. Kurssin hinta 62 euroa, sis alv.