Rentun ruusuja ja mehukkaita tarinoita.

Julkaistu

Juuri nyt on oikea aika kerätä horsmia ja tehdä kukista mehua. Maitohorsmaa löytää helposti melkein mistä vaan, ja mehuresepti on helppo. Kukintojen päälle kaadetaan sitruunahappoa, sokeria tai hunajaa sekä kuumaa vettä. Annetaan tekeytyä päivä tai pari. Kippis! Maitohorsma eli rentun ruusu on myös tärkeä mesikasvi. Komea kukka sopii myös maljakkoon. Itse kerään luonnonkukkia hyvin harvoin, […]

Jokaisella sienellä on oma maku: ei vain limanuljaskaa

Julkaistu

”Miten sieniä voi valmistaa niin, että ne eivät maistu ihan limanuljaskalta?”, tiedusteli kurssilaiseni keväällä. Koulutin luonnosta ja ruuasta. Tämä kurssilaiseni ei tiennyt, että limanuljaska on sieni – ja vieläpä hyvin maukas ja sopivasti haasteellinen. Limanuljaskanmakuinen. Kieltämättä, ei mikään kovin kaunis kielellinen ilmaisu. En ihan tarkkaan tiedä, mistä on kyse, sillä olen elämäni aikana syönyt pääasiassa […]

Kuusenkerkänkerääjäpulaa lievittämässä

Julkaistu

Päätin mennä metsään, tällä kertaa vahvasti raha mielessäni. Olin lukenut, että kuusenkerkistä on pulaa, sillä kerääjiä ei ole riittävästi. Taimikoissa on rahaa, jota metsänomistajat eivät itselleen kerää. Tekniikka ja talous-lehti kirjoitti asiasta elokuussa 2017 ja kehotti metsänomistajia miettimään kuusenkerkän, koivunlehden ja pakurin rahallisia mahdollisuuksia. Lehtijutussa metsätutkija Matti Vaara lausahti näin: ”Yleensä syy on yksinkertainen: metsänomistajat […]

Ulkomailla iski metsäkaipuu

Julkaistu

Reissasin monta vuotta ulkomailla. Ei, en lomaillut enkä viettänyt sapattia vaan tein työkeikkaa vapaana journalistina valokuvaajan kanssa. Kävimme Kosovossa jututtamassa naisia, jotka yrittävät käsittämättömän ahkerasti luoda itselleen ammattia tomusokerille tuoksuvassa leipomossa taikka rosmariininhajuisessa omassa juustolassa. Kiersimme paahteista ihanaa Tansaniaa, kosteankuumaa ja kiehtovaa Sri Lankaa, kävimme ankeissa kodeissa Romanian romanikylässä. Se oli sekä äärettömän antoisaa että […]

Metsän maut pitävät terveenä

Julkaistu

Kesäisillä metsäretkillä nappaan ilomielin suuhuni kuusenkerkkää. Se on maukasta ja tunnen, miten se piristää. Jo kivikaudella esivanhempamme pureskelivat kuusenpihkaa. Erän tiedon mukaan lappalaiset pureskelivat pihkaa, joka paransi yleiskuntoa ja suuhygieniaa sekä käyttivät kuusenkerkkäsilppua päänsä ympärillä parantaakseen kohmelopäänsärkynsä. Kuusenkerkät sisältävät A- ja C-vitamiinia, kivennäisaineita ja antioksidanttisesti vaikuttavia flavonoideja. Kuusenkerkässä on runsaasti myös lignaania, joka saattaa ennaltaehkäistä […]

Omaperäisyys on kirjoittajan valtti

Julkaistu

Miten kirjoitan oman tarinani verkkosivulle, kyseli tuttu yrittäjä. Kirjoittamalla! Kertomalla kuten kertoisit asiaa hyvälle ystävälle! Tärkein ensin, asia selkeästi, ja turhat rönsyt pois. Ei kun sormet näppäimille ja tarinoimaan. Omaperäisyys on jokaisen kirjoittajan valtti. Kliseisyys puolestaan ärsyttää ja jopa väsyttää lukijaa. Kun haluat saada lukijan pysymään jutussa mukana, kannattaa käyttää raikkaita ilmaisuja. Hymy on herkässä […]