Ihmeellinen turve: Minna Syedin hoidossa, kuin suon silmäkkeessä

Rakastan suon tuoksua ja suolla oleilua. Ei ihme, että oloni on kotoisan rento ja luottavainen, kun makaan turvehoitaja Minna Syedin hoitopöydällä.
Hän on levittänyt lämmintä turvetta selkääni. Sen päälle on laitettu muovikalvo ja painoksi painavanoloisia turvepusseja. Jaloissani on pehmeät ja lämpimät turvetossukat. On kuin olisin 40-asteisessa suon silmäkkeessä.
Turvehoitaja kuivakuppaa rentoutuneen kehoni. Kuivakuppaaminen on perinteinen kiinalainen hoitomuoto ja tuntuu samaan aikaan hassulta ja mukavalta. Sen jälkeen ihoani kuoritaan pellavakintaalla, ja varsinainen hieronta voi alkaa.
Vasen olkapääni on vaurioitunut muutama vuosi sitten ja se tuntuu kipeältä, kun Minna käsittelee sitä ripeän tottunein ottein. Mutta yllätys yllätys – oikea olkapää on vielä kipeämpi! Minnan sormet saavat minut irvistelemään. Selitys on selkeä: kun vasen olkapää on kipeä, oikea ottaa senkin tehtävät.
Teen liian istuvaa työtä; sellaista on kirjoittajan elämä. Alaselässä on monia kipupisteitä, samoin lantiossa. Ehkäpä minun olisi syytä uusia käymäni asentokorjaushoito.
Mutta se turve. Se oh ihmeellinen aine. Se rentouttaa lihakset syvästi. Se ilmeisesti myös kuivattaa kehoa, koska minulla on hoidon aikana ja sen jälkeen hirmuinen jano. Vesipullon sisältö holahtaa kurkusta alas nopeasti.
Minna Syed käyttää hoidoissaan pitkälle maatunutta, kasvimateriaaleista koostuvaa turvetta. Siis esimerkiksi rahkasammalta. Käytössä on ähtäriläinen Lehtosuon hoitoturve, jonka seassa on kortteen, järviruoón ja puun jäännöksiä.


Turpeessa on kuulemani mukaan humushappoja, fulvohappoja, pektiiniä, hemiselluloosaa sekä selluloosaa sekä lipidejä ja mineraaliaineksia. Turve sisältää myös hyödyllisiä hivenalkuaineita kuten kuparia, rautaa, magnesiumia, mangaania, sinkkiä ja piitä.
Turpeeseen on vuosituhansien aikana muodostunut bioaktiivisia aineita, ja turpeen hoitava vaikutus perustuu niihin. Varsin järkeenkäypää!
Kun keho on käsitelty, olen janoinen ja pöpperössä. Hetken oleskeltuani nousen seisomaan ja huomaan, että kehossa ei tunnu jumeja. Olen melkein kuin uusi ihminen. Yön nukun, jos mahdollista, normaalia sikeämmin.
Kylvin muinoin turvesaunassa ja muistan, miten silloinkin hämmästelin rentoa oloa ja syvää unta.
Seuraavana päivänä alaselkä ja lonkka kipuilevat. Ihmettelen kiukuttelua: onko keho ryhtynyt vastaiskuun? Turve nähtävästi on hyvin tehokas tuote, koskapa se laittaa kehon reagoimaan. Teen muutaman joogavenytyksen ja rullailen Pilates-rullalla. Huomaan heti muutoksen kehossa.
Turve auttaa lukemani mukaan kehon jumeihin mutta myös muun muassa iho-ongelmiin, nivelvaivoihin, reumaan ja vaihdevuosioireiluun. Turpeella on hoidettu ihmisiä Keski-Euroopassa jo vuosisatoja.
Suomalaisen luonnon ihmeaine! Tähän pitää perehtyä enemmän!
Seuraavassa blogissani, 30.11. kerron, mitä olen saanut selville.