Yksinkertaista mutta totta


NLP-kouluttaja Anu Vihosen uusi kirja Uuden edessä on NLP-opas sisäiseen kasvuun. Anu kirjoitti kirjan koronakeväänä. Kirjan nimi hieno: tavalla tai toisella olemme kaikki koko ajan uuden edessä.

Elämä menee eteenpäin, se yllättää.

Uuden edessä on hyvä ja selkeä NLP:n perusteos kaikille mutta erityisesti niille, joille NLP on uutta tai joilla on elämässä jokin solmukohta tai muu hankala tilanne. Kirjassa on tietoa NLP:n perusteista ja paljon klassisia NLP-harjoituksia mutta myös Anun omia harjoituksia ja ajatuksia.

Kirjaan liittyy mahdollisuus tehdä harjoituksia valmennussivulla, joka löytyy osoitteesta www.neway.fi/uudenedessa.

Muutoksia riittää, isoja ja pieniä, meillä ja muualla. Uutiset ovat juuri nyt synkkiä ja pelottaviakin. Monella ihmisellä on paljon huolta. Muutoksen edessä on viisasta huolehtia omasta hyvinvoinnista – se on jotakin, joka on kaikille mahdollista.

Kun voi itse hyvin, ihmiset ympärillä voivat hyvin. Tunnettua on, miten tunteet tarttuvat. Muutosaikana yhteys itseen on tärkeä.

Minulle rajojen vetäminen on ollut aina isompi tai pienempi ongelma, ja siksi tykkäsin kirjan raja-harjoituksista. Pleksilasin avulla voi asettaa itselleen kuvitteellisia rajoja (ja näin koronan aikaan melko todellisiakin). Toinen iho -harjoitus tuntui hyvältä sekä psyykkisesti että fyysisesti ja uskon, että sen avulla voin kohdata nykyistä paremmin esimerkiksi dominoivia ihmisiä. Otankin harjoituksen osaksi aamujani.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Uuden_edessä.jpg
Anu Vihosen opas on selkeä, harjoitukset helppoja.

Rajoittavien uskomusten harjoitus on yksi lempiharjoituksistani, jota opetan jatkuvasti kurssilaisilleni, suorastaan ihmeellisin tuloksin. Anun kanssa kävimme kiinnostavan viestinvaihdon siitä, miten opastaa asiaa alakoululaisille. Sain hienoja ehdotuksia.

Odotankin nyt mielenkiinnolla verkkokurssiani, jonka yhtenä harjoituksena on pohtia kirjoittamisen lukkoja ja rajoittavia uskomuksia. Rajoittava uskomus on kuin turhake. Sen voi hävittää ja korvata hyödykkeellä. Hyödyke ei ole tavara vaan voimalause: ”Olen hyvä kirjoittaja” tai ”Minun tarinani on tärkeä ja ainutlaatuinen”.

Anu Vihonen opiskelee buddhalaisuutta ja hän yhdistelee sitä NLP-menetelmiin sekä kirjassaan että kursseillaan. Hän kertoo kirjassa omasta polustaan kohti buddhalaista ajattelua. Retriitit luostareissa ovat opettaneet, hiljalleen. Mielen muutokset ovat harvoin nopeita. Aina ne vaativat jotakin meiltä itseltämme.

Jos aina teemme samaa, saamme samaa. Anu Vihosen mielestä voimme kysyä itseltämme, mikä kaikki uusi on mahdollista juuri nyt. Rutiineista poikkeaminen luo uutta.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on IMG_3499-683x1024.jpg
NLP:n perusoletukset ovat selkeitä. Se, mihin huomio kiinnittyy, lisääntyy on yksi lemppareistani. Näetkö kauneutta vai kielteistä?

Psykologi Ilona Rauhala on todennut, että itseluottamuksen kannalta on tärkeää olla aina jonkun uuden edessä aloittelijana. Se pitää aivot virkeinä ja vahvistaa itseluottamusta. Hyvä tieto, joka kannattaa pitää mielessä- ristipistot ja kreikan alkeet odottavat!

Yhteys itseen. Se tärkein asia. Miten sitä sitten voi vahvistaa?

Pysähtymällä. Meditoimalla. Elämällä hetkessä.

Yksinkertaista mutta totta.