Shindo, sydämen polku: japanilainen menetelmä rentouttaa ja vie kohti uutta

Askel tuntuu kevyeltä. On hyvä olo. Ihan kuin keuhkot olisivat laajentuneet. Hengittäminen on helppoa, pitkästä aikaa. Olen ollut shindo-hoidossa, ja stressiä on jäänyt hoitajan futon-matolle.

Shindo on japanilainen kehotyöskentelyyn perustuva hoitomenetelmä. Se kohdistuu kehon meridiaaneihin. Kun hoitaja avaa kehon tukoksia, hän auttaa työstämään kehon ja myös mielen ongelmia – kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Makaan futon-patjalla lattialla vaatteet päällä. Shindo-hoitaja Satu Makkonen hoitaa alaselkääni, joka on ollut pitkään kipeä mutta parantunut mystisesti. Välillä hoitajan painelussa löytyy kipeitä kohtia, välillä hoito on yksinkertaisesti vain rentouttavaa.

Satu Makkosen shindo rentouttaa. Kuva: Satu Makkosen arkisto.

Satu Makkosella on varmat ja lempeät otteet, kun hän painelee ja rapsuttelee kehoani sormillaan, kämmenillään, kyynärvarsillaan ja jalkapohjillaan. Makaan ensin oikealla, sitten vasemmalla kyljellä ja lopuksi vielä selälläni, kun Satu hoitaa varpaitani.

Satu on toiminut shindon parissa yli 20 vuotta ja hän osaa suunnata hoitonsa sinne, missä keho kaipaa hoitoa. Satu kertoo, että shindossa asiakkaalla on lupa huokaista ja rentoutua. Kehon jännitykset saattavat olla tunnetaakkaa mutta niitä ei sen enempää analysoida.

Shindo on japania. Shin merkitsee sydäntä tai sielua ja do tietä taikka polkua. Shindo on siis suomennettuna sydämen johdatusta tai sielun polkua.

”Shindo rentouttaa. Rentoutunut ihminen voi olla aidosti oma itsensä ”, Satu selvittää.

Shindon perusti Kazuko Kuratomi. Hän halusi helpottaa keskosena syntyneen tyttärensä astmaa ja allergiaa, ja kehitti menetelmän, jossa yhdistyi länsimaisen lääketieteen oppeja ja itämaisia hoitomuotoja. Hän muisti, miltä oman isoäidin kosketus tuntui, ja alkoi aluksi hoitaa tyttären varpaita. Myöhemmin  shindossa alettiin hoitaa kehoa laajemmin.

Satu Makkonen on opiskellut shindoa paljon sekä Suomessa että Japanissa ja hän tietää, että shindo lisää elinvoimaa.

”Kun shindon perustaja tuli muutama vuosi sitten Suomeen hän oli 73-vuotias ja kertoi, ettei ole koskaan voinut niin hyvin kuin nyt”.

Japanilainen shindo vie eteenpäin. Hoidossa asiakas saa vain huokaista ja rentoutua. Kuva: Satu Makkosen arkisto.

Satu Makkonen löysi tiensä shindon pariin yli 20 vuotta sitten. Fyysisiä lajeja harrastanut nuori nainen kaipasi uudenlaista suhtautumista kehoon ja muutakin uutta hieman totiseen elämään.

NLP-koulutuksessa hän tapasi ystävän, joka lähetti shindo-esitteen. Marginaaliin ystävä oli kirjoittanut, että hän itse saa paljon iloa shindosta.

”Tuli tunne, että tuonne haluan mennä. Oivalsin pian, että shindon venyttely on mielekästä ja vie eteenpäin.”

Shindoon kuuluu myös lempeys.

Ihminen venyy sen verran kuin hyväksi on. Ohjaaja on venyttelyn apuna.

Satu Makkonen tekee shindo-hoitoja ja pitää venyttelytunteja Tampereella Finlaysonilla ja Oulussa hoitohuone Villa Valossa.

Satun yhteystiedot satu@rentoutushoidot.fi, verkkosivu löytyy osoitteesta rentoutushoidot.fi.

Blogini tekee kaupallista yhteistyötä Satu Makkosen kanssa. Teemme myös yhteistyötä kurssien merkeissä.