Opettiko korona vai eikö se opettanut?

Nyt kun korona-aika alkaa olla paremmalla puolella – näin toivon – ainakin meillä Suomessa, moni kysyy, mitä korona opetti. Vai opettiko mitään? Oppiiko ihminen pandemiasta jotakin vai palautuuko kaikki entiselleen?

Kiinnostavaa pohdintaa. Korona on vaikuttanut koko maailmassa kaikkiin ja kaikkeen. Ihminen voi nähdä oman pienuutensa pienenpienen viruksen rinnalla. Korona on jakanut leireihin mutta se on myös yhdistänyt.

Luonto on ihan aina ihmistä suurempi, vaikka ihmisparka mitä luulisi.

Ongelmat ovat viheliäitä. Niissä on silti pieni viisauden siemen. Joskus ongelmat voivat näyttää se, mikä on oikeasti tärkeää – vain oikeasti tärkeän asian hyväksi jaksaa ponnistella sitkeästi, raivata esteitä ja mennä kohti sitä, mikä kutsuu.

Korona on näyttänyt suomalaisille, miten hieno maa meillä on ja miten hienoja lomailupaikkoja täältä löytyy. Ei tarvitse lentää Balille joogaamaan, Rautalammin maisemissa voi yhtä hyvin venytellä ja hengittää metsää.

Ilahdun aina, kun retkilläni näen lapsiperheitä ja varsinkin, kun huomaan, että lasten kanssa ollaan luonnon helmassa ihan aidosti. Korona hävitti monilta turhan kiirehtimisen. Toivottavasti lopullisesti.

Korona on näyttänyt toteen sen, miten huonosti tässä maassa itsensätyöllistäjien ja mikroyrittäjien asiat on hoidettu. Tämä on suunnattoman noloa.

Olin mukana jos jonkinlaisissa työryhmissä oman ammattiliittoni aktiivina 2000-luvun alussa. Koetimme herätellä sekä kansanedustajia että mediaa huomaamaan näitä epäkohtia mutta menestys oli silloin vielä heikko. Mieleeni on jäänyt, että vain yksi kansanedustaja oli asiasta oikeasti kiinnostunut, vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto.

Olisiko nyt lopulta aika muuttaa asia oikeasti? Yksinyrittäjiä on eri aloilla paljon – arviolta 200 000. Yrityksistä puolet on yksinyrittäjiä.

Moni mikroyrittäjä on sosiaaliturvan täysväliinputoaja, ja tämän korona-aika on nyt paljastanut kirkkaasti. Kelan ja TE-keskuksen virkailijat pysyvät työn syrjässä kiinni, kun he kuluttavat työaikaansa pohtien, onko esimerkiksi työtön valokuvaaja oikeasti työtön.

Tähän meillä on varaa, vaikka juuri tällaiseen meillä ei pitäisi olla varaa.

Oma koronakevääni on ollut omituinen. Töitä on siirretty kerran, toisen, kolmannen ja neljännen, ja kalenterimerkintöjä on ihan järjettömän paljon. Odottava ja pysähtynyt tunnelma on ollut rasittavaa ihmiselle, joka tykkää tehdä työtä ja joka saa rahaa vain tehdystä työstä.

Aika on kirkastanut omaa visiotani. Nyt on aika miettiä, mitä karsia pois ja mitä terävöittää. Vanhoja kenkiä ei kannata plankata loputtomiin: joskus on viisainta heittää ne romukoppaan ja hankkia uudet, oikeanlaiset. Niillä matka jatkuu.

NLP-opit ovat olleet käytössä ja niistä on ollut hyötyä. Olen kiitollinen siitä, että aikanaan lähdin NLP-polulle. Se on antanut paljon.

Yksi NLP:n perusoletus on:

Tämäkin menee ohi.