Jäähyväisjuhlat uskomuksille

Uskomukset kulkevat salakavalasti elämässä. Niitä ei aina kyseenalaisteta, koska ne elävät niin tiukasti ja ovelasti pään sisällä.

Uskomus on jotakin, jonka joku joskus on lausunut totuutena. Puolihuolimaton heitto tai ilkeä, vailla pohjaa oleva kommentti saattaa juurtua syvälle, koska luulemme, että ne ovat totta. Usein uskomukset juontavat juurensa lapsuuteen.

Rajoittavia uskomuksia voi onneksi muuttaa! Kun teetän kirjoittajakursseilla rajoittavien uskomusten purkuharjoituksia, kirjoittamisen esteenä on monenlaisia uskomuksia:

Enhän minä mikään oikea kirjoittaja ole!

En uskalla julkaista omaa tekstiäni, kaikkihan mulle nauraisivat.

Kunnon nainen ei kirjoita vaan tekee kotitöitä ja pitää kodin siistinä.

Me pidämme uskomuksia totuuksina emmekä osaa välttämättä pysähtyä miettimään, kenen lausahduksia nämä Suuret Totuudet ovat joskus olleet ja miksihe ovat ne julki tuoneet.

Joskus rajoittavan uskomuksen nitistäminen vaatii työtä ja toistuvaa harjoittelua. Joskus se on helppoa.

Kun saa rajoittavasta uskomuksesta kiinni, voi vain päättää, että tuo ajatus leikataan veitsellä irti ja lähetetään taivaan tuuliin. Voi myös luvata, että on ajatuksissaan itsensä puolella – kiittää, kannustaa ja suhtautuu myötätuntoisesti. Onneksi aivot uskovat sitä, mitä me niille syötämme.

Kun kirjoittajakursseilla puretaan rajoittavia uskomuksia ja luodaan huonon uskomuksen tilalle uusia, toimivampia, on ilo nähdä säihkyviä silmiä ja innostuneita ilmeitä. Kotiin lähdetään uudenlaiset ajatukset matkassa.

Omalla olkapäälläni istui vuosia tyyppi, joka kuiskutti ”ei sun sovi” ja ”älä luule mitään olevasi”. Vaihdoin tyypit parempiin, sellaisiin, joiden mielestä ”sun vasta sopiikin”.

Tie ei silti ole kuopatonta eikä mutkatonta. Välillä se on mäkistä ja liukastakin.

Uskomuksille voi pitää jäähyväisjuhlat.

Kreetan kirjoittajakurssilla hyvästelimme rajoittavat uskomukset polttamalla ne tuhkaksi.

Sain vasta palautetta uskomustenpurusta yhdeltä kirjoittajakurssilaiselta:

Nyt minulla on kuusi hyvää syytä kirjoittaa.