Intohimo, mitä se on? Mihin sitä tarvitaan?

Tutustuin muutama vuosi sitten intohimotestiin. Olen ottanut sen työkalukseni. Kun menossa on monta kiinnostavaa projektia ja harrastusta sekä tärkeitä ihmissuhteita ja päässä kuhisee kuin ampiaispesässä, on aika istahtaa alas ja tehdä testi.

Intohimotesti, The Passion Test, ei ole varsinaisesti testi vaan enemmänkin menetelmä. Sen avulla voi selkiyttää omia ajatuksiaan ja tavoitteitaan. Tein intohimotestin alkuvuodesta tilanteessa, jossa olin monessa mukana, mikä on sinänsä minulle hyvin tyypillistä.

Testi tehdään näin: Listasin yli 10 asiaa, joita haluan tehdä. Aloin vertailla listaamiani intohimoja. Olin kirjoittanut ne lauseen muotoon, kuten on opetettu. Haluan elää kauniissa talossa jokivarressa rauhaisaa elämää/haluan kirjoittaa menestyskirjan/haluan tavata paljon ystäviäni ja keskustella heidän kanssaan…Kumman valitsen, jos voin valita vain toisen? Viiden kärkeen, top 5-listalle, pääsivät ne tärkeimmät ja läheisimmät asiat.

Yllätyin. En ollut kirjannut listaan ollenkaan paria hanketta, joihin minua oli kysytty mukaan. Testin jälkeen olikin helppo unohtaa sinänsä kiinnostavat hankkeet ja keskittyä niihin, jotka koin intohimoikseni.

Aion käyttää menetelmää myös omilla kursseillani ja katsoa, miten se toimii.

Tutustuin The Passion Testiin ensi kerran valmentaja Ilkka Koppelomäen Saa mitä haluat -valmennuksessa. Testi on olennainen osa valmennusta, joka vie unelmaelämää kohti. Ensin kirkastetaan se, mitä halutaan ja sitten aletaan tehdä työtä sen hyväksi.

Janet Bray Attwoodin ja Chris Attwoodin luoman testin tekeminen vie aikaa parisenkymmentä minuuttia. Testi on lahjomaton, jos haluaa itse olla rehellinen itselleen. Ihmisillä on toisinaan tapana kirjata omiksi intohimoikseen sellaisia asioita, joita kuuluisi haluta sen sijaan, että keskittyisi miettimään, mitä itse haluaa.

Atwoodin mukaan päätökset kannattaa aina tehdä omien intohimojen mukaan, silloin ne kantavat hedelmää.

Kun unelmoi isosti, voi saada isosti.

Intohimotestin avulla paljastuvat omat arvot. Kun elää omien arvojensa mukaan, on onnekas ja menestyväkin. Intohimo, merkitys ja elämän tarkoitus linkittyvät yhteen. Innostunut, intohimojaan toteuttava ihminen on yleensä iloinen ja onnellinen. On mahtavaa, jos oma lähipiiri on innostuksessa mukana eikä latista tai näe siinä uhkakuvia.

Unelmat ovat tärkeitä. Unelmien kuuluu olla isoja.

Muistan, miten kirjasin aikaisemmin omiin aarrekarttoihini lähinnä pieniä asioita tai sellaisia, joita minulla jo oli. En osannut unelmoida suuresti. Unelmoinnin taitoakin pitää opetella.

Neurotieteilijät Andrew Newberg ja Mark Waldman kertovat, että kun keskitymme isoihin haaveisiin, haastamme aivomme ajattelemaan laatikon ulkopuolelta. Neuronit muuttuvat erityisesti otsalohkossa, joka hallinnoi järkeä, logiikkaa, kielitaitoa, myötätuntoa ja tietoisuutta (Janet Bray Atwood: Passion Test, Viisas elämä 2018, suomentanut Jenni Vehkaluoto).

Tein hiljan intohimotestin ja kas, listan kärjestä tipahti esimerkiksi verkkokurssien tekeminen. Olen parempi kouluttaja kasvotusten kuin verkon kautta. Tykkään perinteisen kurssin ilmapiiristä ja vuorovaikutuksesta. Sytyn, kun kuulen ihmisten ajatuksia ja tarinoita.

Taas kirkastui, intohimon suuntaan.