Helpon suomen sienikirjaa Mesenaatin avulla – kampanja on avattu!

Helpon suomen sienikirjan joukkorahoituskampanja on alkanut. Kurkkaa:

https://mesenaatti.me/2169/.

Tunnen olevani jonkin ihan uuden edessä. On hyvin kiinnostavaa kokea tällainen kampanja.

Sienestä- helpon suomen sienikirja on ollut pitkä mutta opettava ja innostava projekti. Sain kirjaan apurahan Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnalta. Kirjoitin kirjaa päätoimisesti kaksi kuukautta. Kirjoitin, pohdin, tein valintoja, taas pohdin, opettelin kirjoittamaan helppoa suomea. Välillä olin epätoivoinen, se on pakko myöntää.

Helppo suomiko helppoa?

Helppo suomi ei ole mitenkään helppoa: ilmaista asiat selkeästi mutta yksinkertaisen riisutusti. Oli tehtävä paljon rajauksia, ihan kaiken suhteen. Olen tottunut toimittajana ja tietokirjailijana etsimään selkeitä ja yksinkertaistaviakin ilmaisuja. Tämän kirjan kanssa homma vietiin monta astetta pidemmälle.   

Sain houkuteltua projektiin mukaan valokuvaaja Antti Sarajan, joka kanssa olemme tehneet monta villin ruuan kirjaa sekä luultavasti tuhansia lehtijuttuja niin sanomalehtiin kuin aikakauslehtiinkin.

Antti on sienestäjä ja innokas kotikokki, ja tälläkin kertaa kuvien laatu on mainio. Ihan aina sienikirjoissa ei näin ole.

Taittajaksi löysin osaavan Pekko Sangin, joka on luonut myös kirjan kannen. Olen sitä mieltä, että kansi on tyylikäs.

Sienestä esittelee yhdeksän hyvää ruokasientä.

Rahoitus kuntoon?

Tuohan on hirveän hyvä idea”, moni on kommentoinut kirjani ideaa.

Onhan se. Valitettavasti selkokirjat ovat marginaalia. Apurahoja on tarjolla niukasti vaikka selkeän kielen kirjojen tarve on suuri ja kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä arvioidaan, että selkokielen tarvitsijoita olisi yli 750 000 – ei pieni luku laisinkaan.

En ole sienitieteilijä. Opetan niitä sieniä, joita itse tunnen. Opiskelen ja kertaan sieniä joka vuosi uudelleen ja uudelleen. Opin niistä koko ajan lisää – sienestäminen on harrastus, jossa totisesti ei ole koskaan valmis.

Olen ennen kaikkea tiedonvälittäjä, tiedon sanoittaja ja selkoistaja. Tieto kuuluu kaikille, ja minun tehtäväni tässä maailmassa on välittää tietoa.

Olen törmännyt lukuisia kertoja metsissä ihmisiin, jotka keräävät koriinsa (tai muovipussiinsa) kaikkia vastaan tulevia sieniä. Olen törmännyt maahanmuuttajiin, jotka keräävät sieniä vaikka eivät välttämättä edes tunne niitä. Tunnen maahanmuuttajia, joille arkisuomi on liian vaikeaa. Kun ei osaa lukea omallla äidinkielellää, ei vieras kieli välttämättä taivu vaikkamite yrittäisi.

Päätin kirjoittaa tämän kirjan heille. Toivon, että kirja tavoittaa heitä mahdollisimman paljon. Tähän toivon saavani apua! Vinkkejä, yhteystietoja ja kampanjalikin jakamista.

Tässä vaiheessa joukkorahoitusta olen toiveikas, iloinen ja kiitollinen.

Mesenaatin porukka on ollut auttavaisia ja ystävällisiä.

Antin ja Pekon kanssa on ollut mukava tehdä tätä kirjaa.

Sain kullanarvoiset neuvot joukkorahoituksen luomiseen päätoimittaja Maria Petterssonilta.

Kun tämä kampanja on viety maaliin, lupaan vuorostani olla avuksi niille, jotka suunnittelevat vastaavaa.