5 vinkkiä kirjoittamiseen – aikaansaamisen iloa ja taikaa

Haluaisin kirjoittaa mutta en saa aikaiseksi mitään. Aikaa kirjoittamiselle ei löydy. Mikä neuvoksi?

Kokosin tähän blogiin muutamia ajatuksia siitä, miten ylittää tyhjän paperin kammo. Innoituksen tähän tekstiin sain kollegiaalisesta keskustelusta. Kollega haluaa motivoida asiantuntijoita kirjoittamaan, toivon mukaan hyvin tuloksin.

1.Mikä estää? Eikö löydy aikaa? Kyllä löytyy! Aika on demokraattinen käsite. Jokaisella on aikaa 24 tuntia vuorokaudessa. Eikö aamusta tai iltapäivästä löydy puolta tuntia tai tuntia? Mieti, miksei. Editoi aikajännettäsi. Laita takapuoli penkiin ja kirjoita.

2. Onko taustalla rajoittava uskomus? Usein on. Ammatikseen kirjoittava saattaa kuvitella, että hän ei voi kirjoittaa runoja, novelleja tai elämäkertaa, koska hän naputtaa työkseen asiatekstejä tai lehtijuttuja. Reipas kodinhengetär saattaa uskoa, että kirjoittaminen ei ole tärkeää – leipominen, siivoaminen ja ompelu kiilaavat ohi, koska ne ovat ”oikeaa työtä”. Onpa kirjoittajakurssilla ollut nainen, joka halusi kirjoittaa mutta uskoi, että hänen miehensä ei arvosta kirjoittamista. Pariskunta ei ollut edes keskustellut asiasta, joten kyseessä oli aivan turha uskomus. Sinänsä pidän surullisena, jos puoliso torppaa toisen unelmia. Joka tapauksessa: hyödyttömän uskomuksen voi purkaa ja tilalle kehittää uuden, toimivan ja eteenpäinvievän.

3. Kaikkihan tämän jo tietää! Tästä on sanottu jo kaikki! Juuri näin asia ei ole. Huijarisyndroomaan kuuluu se ajattelu, että kaikki tietävät ja osaavat sen, minkä itse. Ajatushan on sula mahdottomuus. Meillä kaikilla on erilaiset aivot ja elämänkokemukset. Omaa tietoa kannattaa jakaa – muiden iloksi ja hyödyksi. Mistään asiasta ei ole sanottu kaikkea eikä varsinkaan niillä sanoilla ja taustakokemuksilla, jotka juuri sinulla on.

4. Kannattaa kirjoittaa, koska kirjoittaminen on ajattelemista ja ajatteleminen tekee aivoille hyvää. Jos kirjoittaminen kangertelee, syynä voi olla se, että ajatus ei ole tarpeeksi kirkas. Silloin kannattaa miettiä hetki – kävellä pieni lenkki, tuijotella maisemaa, piirtää, tiskata. Mikä on ydinlause, tärkein asia, jonka aiot kertoa? On parempi kirjoittaa huonosti kuin ei ollenkaan. Jos kirjoittamisen rima on jossakin katonrajassa, tartu siihen ja kisko se päättäväisesti matalalle.

5. Ole ylpeä tekstistäsi! Olit mahtava, kun sait aikaan 100 merkkiä, 1000 merkkiä tai 5000 merkkiä! Ihan itse sen teit! Älä usko olkapäälläsi istuvaa tyyppiä, joka sanoo, että taas olisi parantamisen varaa. Miten sanoisit hyvälle ystävälle, joka kipuilee jonkun asian kanssa ja saakin paljon aikaan? Sano juuri ne sanat itsellesi. Muista, että täydellistä tekstiä ei ole eikä tule.

Kaikkihan tämän tietävät-ajattelu romukoppaan! Kaikki eivät tiedä sitä, mitä sinä.

Korona-ajan tuomat luppohetket voi käyttää kirjoittamiseen ja lukemiseen. Ei tule aikapitkäksi. Lukeminen lisää keskittymiskykyä, joka meillä kaikilla lienee enemmän tai vähemmän hukassa.

*Kursseistani saat tietoa sivulta metsaanmeni.fi

*Blogia päivitän seuraavan kerran jouluviikolla

*Mukavaa joulunalusaikaa!