Toimittaja saa työhönsä apua NLP-menetelmistä

Kirjoita kirja siitä, miten toimittajat hyötyvät työssään NLP:stä. Siitä on todella paljon apua, ehdotti pitkään päätoimittajana toiminut ihminen minulle jokunen vuosi sitten.

Olen tehnyt toimittajan työtä yli 30 vuotta ja opiskellut monenlaista, joka liittyy ammattiin. NLP on hiipinyt elämääni pikku hiljaa: ensin lukemalla ja kas kas, toimittajan tapaan tekemällä juttuja, sitten syventymällä menetelmään koulutuksissa. NLP on käytössä monessa ammatissa ja sen vaikutuksista on tehty tutkimuksiakin.

On vaikea erottaa, mikä on NLP:n, mikä muiden menetelmien ja mikä ihan vain elämän tuomaa, mutta tässä pintaraapaisua asiaan.

Toimittajan työssä on hyötyä samauttamisesta. Toisen ihmisen, siis esimerkiksi haastateltavan, kanssa pääsee hyvin samalle aaltopituudelle, kun alkaa hengittää samaan rytmiin kuin hän. Hyvä yhteisymmärrys löytyy, kun käyttää samoja ilmeitä, eleitä, puheen rytmiä ja samanlaisia asentoja kuin toinen henkilö. Ja etenkin, kun käyttää tismalleen samoja sanoja kuin hän.

Vuosien varrella on sattunut monta kertaa niin, että haastateltava ihailee tekstini tiettyä kohtaa: osasitkin ilmaista noin hyvin. Miten hyvin? Täysin hänen omilla sanoillaan!

NLP opettaa katsomaan asioita erilaisista näkökulmista. Luulen, että osaan asettua entistä paremmin erilaisten lukijoiden asemaan. Ymmärrän aiempaa paremmin sen, että maailmassa ei ole yhtä totuutta, koska meistä jokaisella on oma totuutemme. Ei kannata luulla ja olettaa yhtään mitään, kannattaa kysyä. Tarkentava kysymys on aina paikallaan: aivan liian usein ristiriidat johtuvat oletuksista.

NLP opettaa, että ihmiset ovat erilaisia. Visuaalinen, auditiivinen, kinesteettinen ja loogis-järkevä ajattelevat asioista ja kokevat maailmaa eri tavoin. Siksi myös heidän karttansa maailmasta on erilainen. Tämä NLP:n perusoletus on toimittajan työssä tärkeä muistaa. Kun joudun haastavaan tilanteeseen, yritän muistaa, että toinen ihminen on omasta mielestään yhtä oikeassa kuin minä olen.  

NLP:ssä ajatellaan, että mieli ja keho ovat yhteydessä toisiinsa. Kun herään aamulla ja korjaan kehon asentoa, mielikin muuttuu. Jos lähden töihin ryhdikkäänä, se vaikuttaa mieleeni ja tunteisiini, ja se taas vaikuttaa ihmisiin, joita kohtaan. Tunteet tunnetusti tarttuvat.

Yksi perusoletus on se, että se, mihin huomio kiinnittyy, lisääntyy. Huomaanko tänään auringonpaisteen vai maassa olevan koirankakan? Huomaanko hyvän tai pahan?

Minä puolustan hampurilaispalautetta. Kun antaa ensin kiittävää palautetta ja tarttuu vasta sen jälkeen korjattavaan seikkaan, vastaanottaja on paremmalla mielellä ja kuuntelee myös ei-niin-kivan palautteen.

En ole tarttunut entisen päätoimittajan ehdotukseen. Idea on sinänsä hyvä.

Olen testannut NLP:n käyttöä kirjoittajakursseillani. Kurssilaiset ovat kokeneet harjoitukset hyviksi: jos se, mitä teen ei toimi, kokeilen jotakin ihan muuta. Kun saan haastateltavalta takaisin punakynätyn jutun en ärsyynny, vaan suhtaudun siihen uteliaan kiinnostuneesti.

Lumeen ei kannata jäädä kahlaamaan.

Lokakuussa Kreetan kurssilla ei kahlata lumessa vaan paistatellaan auringossa ja annetaan NLP:n virrata! Kysy lisää terhi@metsaanmeni.fi