Suksi suolle tai turvehoitoon: lisää mietteitä turpeesta

Suo! Mitä kaikkea ihmeellistä se meille antaakin!

Elämme yhdessä maailman soisimmista maista. Meillä on ihania soita ja sen upeita tuotteita, kuten turvetta. Minna Syedin turvehoito kaksi viikkoa sitten vakuutti minut siitä, että turve hoitaa ihmistä jollakin erikoisella tavalla.
Minnan kertoman mukaan hoitoturve nostetaan kahden-neljän metrin syvyydestä, ja siihen on vuosituhansien aikana muodostunut erilaisia bioaktiivisia aineita, joihin hoitovaikutus perustuu. Hoitoturpeeseen ei lisätä mitään eikä siitä oteta mitään pois, mikä kuulostaa uskomattomalta.
Turve sisältää pieniä määriä erilaisia mineraaleja kuten magnesiumia, sinkkiä ja kuparia, samoja aineita, joissa meissä itsessämmekin on.
Turpeen tärkeimmät terapeuttiset ainesosat ovat humus- ja fulvohapot sekä humiini, joilla on kyky tunkeutua ihon läpi ja vaikuttaa sananmukaisesti pintaa syvemmältä. Niillä on myös kyky poistaa elimistöstä kuona-aineita ja parantaa imunestekiertoa.
Minna Syed ihastui turpeeseen, kun hän siveli sitä kämmenselälleen. Ensin mämmimäinen mönjä oli viileää mutta alkoi sitten kihelmöidä. Atooppinen iho parani. Innostus johti ammattiin turpeen parissa.
”Hoidan muita ja tuotan heille hyvää. Se vain tuntuu oikealta”, hän sanoo.

Minna Syed lämmittää hoitoturvetta. 40-asteiset turvepussit syvärentouttavat kehoa.

Vaihdevuosivaivoihin ja reumaan

Turvetta on tutkittukin mutta ei vielä kovinkaan paljon. Naistentautien erikoislääkäri Leena Larvan mukaan turvesaunahoidot vähentävät kuumia aaltoja ja hikoilua sekä sydämen rytmihäiriöitä ja unihäiriöitä, se helpottaa ja nivel- ja lihasoireita. Lisäksi Larvan tutkimuksen koehenkilöt kokivat ärtyneisyyden, haluttomuuden ja saamattomuuden tunteiden helpottaneen.
Geologi Riitta Korhonen selvitti lisensiaattitutkimuksessaan, miten suomalainen turve soveltuu hoitokäyttöön. Hänen innostuksensa heräsi vuonna 1981, kun hän oli stipendiaattina Itä-Saksassa ja Turve lääketieteessä-symposiumissa.
Keski-Euroopassa turpeella hoidetaan muun muassa urologisia vaivoja, reumaa, tuki- ja liikuntaelinvaivoja ja jopa lapsettomuutta. Korhonen toi turvehoidot aikanaan Suomeen.
Korhosen mukaan saattaa olla mahdollista, että turvehoito estää nivelreuman alkuvaiheessa nivelen jäykistymistä ja aktivoi kehon omaa kortisonituotantoa.
Turve hoitaa myös ihon ongelmia ja unettomuutta ja se poistaa kehosta nestettä.

Turvetta vai buranaa?

Heikki Ruhan sormet ovat syvällä turpeessa, sillä hän hoitaa ihmisiä, kouluttaa hoitajia ja tuottaa hoitoturvetta Ähtärissä.
Hän sanoo, että turvehieronnan taika perustuu turpeen syvärentouttavaan vaikutukseen.
Turve rentouttaa kehon, joka hierotaan sen jälkeen Aaltosen tekniikalla, venyttävällä menetelmällä. Ruhan mielestä moni meistä kärsii lihasperäisestä vinoumasta, joka aiheuttaa niska- selkä- ja hartiakipuja. Turvehoidolla asiaan saadaan muutos.
”Usein ongelma saadaan korjattua yhdellä hoitokerralla eikä tarvitse syödä kourakaupalla buranaa”, hän sanoo.
Musta mönjä ei näytä esteettiseltä. Kun sivelen turvetta kasvoilleni saunassa, en voi kuin nauraa.
Syvältä suon uumenista nostettu turve rentouttaa myös tällä tavalla.

Huh. Olipa näky. Ja kokemus!