Nukkuminen elämänasenteeksi

En ymmärrä, miksi ihmiset tinkivät nukkumisesta.

Tai toki: jokainen joutuu joskus lähtemään matkalle aamulla anivarhain ja joskus jokaista öisin huoli valvottaa. Joillekin unettomuus on kurja elämäntoveri.

Mutta siis että aikuiset ihmiset valittavat jatkuvaa väsymystä ja vähäistä nukkumistaan. Se on merkillistä ja harmillista.

Maailma on rajaton ja yhä rajattomammaksi se käy. Älylaitteissa on koko ajan tarjolla elämää ja kaupatkin ovat monessa paikassa aina auki. Kaikkea on – mutta tarvitseeko sitä kaikkea haluta ja saada? Jokaista kiinnostavaa kirjaa ei voi lukea eikä jokaiseen keskusteluun somessa tarvitse ottaa osaa. Maailmankaikkeus ei juuri heilahda, jos jokin elokuva jää katsomatta ja uutinen lukematta.  

Uni on aivoille välttämätöntä huolto- ja lepoaikaa. Aivot tekevät yöllä unen aikana tärkeitä tehtäviä. Tutkijoiden mukaan aivosolujen välissä ja ympärillä on nestettä, johon kertyy hereillä olon aikana erilaisia kuona-aineita. Kun ihminen nukkuu, solujen välitila alkaa suurentua ja aivojen nestekierto tehostuu. Aivot siivoavat itseään, kun me nukumme.

Aivotutkimus on romuttanut aika päivää sitten käsityksen, että aivojen solut eivät pysty uudistumaan. Päinvastoin, aivot ovat pitkin elämäämme muuttuva, muovautuva ja korjautuva kokonaisuus. Uni on tässä asiassa erittäin tärkeää.

Unenpuute saattaa uuden tiedon valossa nopeuttaa muun muassa verenpainetaudin syntyä. Korkea verenpaine on aivoverenkiertohäiriöiden suurin riskitekijä. Unettomuus lisää aivojen kurjuutta, sillä väsyneen ihmisen ruokahalun säätely ei toimi järjellisesti, vaan mieliteko eritoten rasvaan ja hiilihydraatteihin kasvaa. Unesta tinkivä napsii suklaata ja sipsiä. Siksi unettomuus voi johtaa ylipainoon. Ylipaino ei taas tee hyvää verenpaineelle, vaan nostaa sitä.

Suomen talvi on pitkä ja pimeä. Siis otollista aikaa nukkua! Ennen muinoin meidän leveysasteillamme talvella oltiin vähemmän aktiivisia, nukuttiin uuninpankolla, ja kesällä aherrettiin, kun valoakin oli. Miksi nykyihminen ei ymmärrä tätä, luonnon meille luomaa etuoikeutta?

Olin taannoin valmentaja Ilkka Koppelomäen opissa Saa mitä haluat-valmennuksessa. Siellä jaettiin muutama selkeä elämänohje ja yksi niistä kuuluu: nuku tunti enemmän. Tämä yksinkertaisen helppo ohje löytyi, kun mallinnettiin menestyjiä. Menestyjät lepäävät.

Jotkut ovat aamuvirkkuja, toiset eivät. Itse olen aina ollut aamu-uninen. Aikanaan olen kärsinyt siitä, että aamu-unisuuttani on pidetty huonona asiana. Mitä pahaa siinä oikeasti on? Miksi aamuvirkkuus tekee ihmisestä hyvän? Haloo! Ihmiset ovat erilaisia.

Yksi älytön vinkki on mielestäni se, että ihmisen pitäisi tehdä heti aamusella pois alta merkittävimmät työtehtävät. EI, ei, ei. Tämäkään ei sovi kaikille – joillekin ihan varmasti kyllä. Esimerkiksi minä en ole virkeimmilläni aamulla. Siksi hoitelen aamuisin pieniä rutiineja, kunnes koen, että ajatus kulkee.

Nukutaan. Levätään. Se kannattaa.