Keveyttä voi opetella, sanoo Frantsilan Luomuyrttitilan luoja Virpi Raipala

Ikääntyminen ei ole rupsahtamista vaan elämänvaihe, jonka voi elää viisaasti ja keveästi, sanoo Frantsilan Luomuyrttitilan luoja Virpi Raipala-Cormier.

Agronomi Virpi Raipala-Cormier tietää kokemuksesta, että terveyttä voi ammentaa luonnon antimista, luontaishoidoista – ja metsästä. Monet uudet tutkimukset tukevat hänen ajatuksiaan, ja nyt vallalla oleva ekologinen aalto on vienyt asioita vihreään suuntaan.
Näin ei ole aina ollut vaan aikanaan esimerkiksi luomulle ja luontaishoidoille naurettiin. Uranuurtajan osa on ollut silti antoisa ja kiinnostava.
Virpi Raipala-Cormier on kiitollinen siitä, että 37 vuotta toiminut Frantsila on yhä pystyssä ja että nuori polvi jatkaa sen toimintaa. Suomen puhtaassa luonnossa ja ainutlaatuisessa kesässä kasvavat yrtit ovat hyvin terveellisiä. On syytä olla tyytyväinen.

 

Kun antaa, saa. Virpi Raipala-Cormier sanoo, että ihmissuhteet voivat hyvin, kun välittää toisten hyvinvoinnista. Pienet arkiset teot ovat tärkeitä.

Terveyttä pellolta

Frantsilan pellolla kukkivat kehäkukat, auringonhattu, mäkikuisma ja monet muut yrtit. Niistä voi Virpin mukaan ammentaa iloa ja terveyttä.
Vanhenevan naisen yrteiksi hän nimeää poimulehden, joka elvyttää kohtua ja helpottaa kuukautiskipuja sekä vaihdevuosioireita. Poimulehtien lehtihampaiden kärkiin erittyy pisaroita, jotka valuvat lehden kuppimaiseen syvennykseen. Virpi kertoo, että hänen mummonsa kehotti nuolaisemaan poimulehden pisarat.
”Poimulehdesta riittää tarinoita. On sanottu, että poimulehden kasteella voi muuttaa raudan kullaksi.”
Toiseksi naisen ystäväksi hän mainitsee nokkosen, joka antaa voimia ja elvyttää aivoja ja muistia. Nokkonen vahvistaa munuaisia, poistaa nestettä, nostaa hemoglobiinia ja varsinkin nokkosen siemeniä pidetään miehille hyvänä potenssilääkkeenä. Vadelman lehti tukee Virpin mukaan kohtua.
Siankärsämö on varsinainen tuhattaituri, elvyttäjä, kehon puhdistaja, suoliston ystävä ja vaihdevuosivaivojen hoitaja.
Moni ikääntyvä nainen nukkuu huonosti. Uni on arpeen ja sitä kannattaa vaalia. Uniteen voisi hauduttaa kanervasta taikka kamomillasta.

Puutarha on Virpille joka päivä ilon aihe. (Kuva Tiina Sangi)

Parisuhde on kasvusuhde

Moni nainen katsoo itseään kriittisin silmin ja valittelee rupsahtamistaan. Virpi Raipala-Cormier kehottaa ajattelemaan, että ikä tuo viisautta ja elämänkokemusta, josta voi iloita ja jota kannattaa jakaa muille. Hän itse huokuu levollisuutta ja rauhallisuutta.
Jakaminen on osa Virpin elämäntapaa. Varsinkin hyvää kannattaa hänen mielestään jakaa.
Elämässä tärkeää on auttaa toista ihmistä kasvamaan ihmisenä henkisesti eteenpäin. Parisuhteessa voidaan kasvaa yhdessä.
”Kun antaa, saa. Parisuhde voi hyvin, kun antaa paljon toiselle ja välittää hänen hyvinvoinnistaan. Hyvät ihmissuhteet luovat onnellisuutta ja siksi niitä kannattaa vaalia.”
” Olen onnellinen siitä, että minulla on rakas mies, lapset, joita voin kunnioittaa ja kaksi elämääni rikastuttavaa lastenlasta.”

Näe vaivaa itsesi hyväksi

Hyvä olo ei tule ilmaiseksi vaan sen vuoksi on nähtävä vaivaa ja tehtävä valintoja. Iloa ja keveyttä voi opetella – ja murehtimista vähentää. Koko maailman huolia ei kannata kantaa harteillaan, vaikka naisilla se taipumus herkästi onkin.
Elämästä voi luoda onnellisen taideteoksen.
”Olemme oman onnemme seppiä. Ajatuksillamme luomme oman maailmamme.”
Virpi ammentaa rauhallisuutta joogasta ja puutarhasta. Hän sanoo, että kukkatipat auttavat tyynnyttämään mieltä, samoin kauranversouute.

”Olen kiitollinen siitä, että olen terve.”
Liikuntaa pitää harrastaa, varsinkin luonnossa liikkumista, ja liikaa istumista tulisi välttää. Kilojen kertymistä on syytä välttää, koska keskivartalolihavuus on esimerkiksi sisäelimille pahasta ja lisää diabetes- ja rasvamaksariskiä.
Iän kertyessä on hyvä miettiä, millaisia sairauksia lähisuvussa on, sillä osa sairauksista periytyy.
Rintojen hyvinvointi on naiselle tärkeää.
”Joka päivä on hyvä tehdä venytyksiä, joka avaavat rintaa. En suosittele käyttämään puristavia metallikaarisia rintaliivejä ja antiperspiranttia.”

Pieneen kukkaan mahtuu paljon. Kuisma on yksi tärkeä kasvi yrttilääkinnässä.

Katse lautaselle

Vanhetessa kannattaa katsoa tarkkaan myös omaa ruokalautastaan. Ruokaa ei tarvita isoja määriä. Laatu on tärkeää.
Virpi Raipala-Cormier on ollut kasvissyöjä vuosikymmeniä, ja hänen ruokavalioonsa kuuluvat muun muassa pavut.
Hän kehottaa laittamaan lautaselle paljon vihreää. Vihreissä vihanneksissa on runsaasti tärkeitä antioksidantteja. Esimerkiksi parsakaali ja lehtikaali ovat mainiota ravintoa. Yrttiteetä kannattaa nautiskella pitkin päivää.
Kotimaiset marjat sisältävät runsaasti C-vitamiineja, ja marjojen hyvät ainesosat voivat muun muassa estää kasvainten syntyä. Hunaja on ihmeaine, luonnon antibiootti, joka antaa elinvoimaa ja tervehdyttää suolistoa.
”Tykkään kaikista marjoista mutta mustikka on yliveto, myös ravintoarvojensa puolesta. Mustikka-aikaan saatan syödä puoli litraa mustikkaa päivässä. Syön myös vadelmaa, viinimarjoja ja mitä tahansa luomumarjoja. Puolukkamehu on herkkuani.”
Virpi Raipala on kiitollinen siitä, että hän on voinut tehdä työtä, jonka hän kokee tärkeäksi. Frantsilan yrttitilan luominen ja kehittäminen sekä luontaishoitojen opettaminen muille on ollut Virpin ja hänen puolisonsa James Cormierin yhteinen elämäntehtävä.
Mielekäs työ luo tasapainoa elämään.
”Jos joutuu tekemään työtä, jota ei koe mielekkääksi, se syö motivaatiota. Koen merkittäväksi sen, että voin viedä tärkeitä asioita eteenpäin.”

 

Hemmottele itseäsi

Virpi Raipala-Cormier on iloinen luomubuumista. Pieniä luomuun keskittyviä kosmetiikkayrityksiä on tullut paljon. Ne voivat näyttää suuntaa isoille kosmetiikkajäteille. (Kuva Tiina Sangi)

Virpi ammentaa iloa puutarhasta, joka on kaunis kuin karamelli.
Perheen puutarhassa puut notkuvat omenien painosta. Kasvimaalla tuoksuvat yrtit ja vihannekset. Kukat kukkivat, elokuinen päivä on parhaimmillaan.
Puutarhan hoito on mukavaa työtä, jossa ystävät ovat usein apuna. Puutarhassa voi vain olla – taikka joogata ja meditoida. Kumpikin asia on kuulunut Virpin elämään vuosia. Ne ovat paitsi elämäntapa ja hyvinvoinnin lähde myös tärkeää omaa aikaa.
”Kehotan naisia ottamaan itselleen omaa aikaa, pieniä tärkeitä hetkiä. Suosittelen myös itsensä hemmottelua puolikylvyillä ja vaikkapa ottamalla erilaisia hoitoja.”
Esimerkiksi aromaterapia on Virpi Raipala-Cormierin mukaan hyvä hoito kaikille. Tutkimusten mukaan aromaterapia on tehokasta ja elvyttävää esimerkiksi muistisairaiden hoitoa täydentävänä hoitomuotona.
Tutkimuksen mukaan muistisairaiden toimintakyky paranee, kun he saavat sitruunan ja rosmariinin tuoksua aamulla sekä illalla appelsiinin ja laventelin tuoksua. Hajuaistin stimulointi vaikuttaa voimakkaasti aivotoimintaan.
Yrtit ovat osa terveyden aarreaittaa.
”Kun alakulo valtaa, kannattaa käyttää hyväkseen yrttejä kuten sitruunamelissaa ja esimerkiksi eukalyptuksen tai appelsiinin eteeristä öljyä tuoksulampussa. Ne piristävät mieltä ja tekevät ihmiselle hyvää.”