Kaikki vaikuttaa kaikkeen: kirjaharkkaa Vihosen kanssa

Olen miettinyt paljon yhtä ihmissuhdettani. Tartuin Anu Vihosen kirjaan NLP:n viisi salaisuutta oman potentiaalin, merkityksen ja harmonian löytämiseksi. Tein siitä minulle sinänsä tutun kolmen näkökulman harjoituksen.

Siinä suhdetta pohditaan omasta, toisen henkilön ja kolmannen ihmisen eli tarkkailijan näkökulmasta. Pidin mielessäni sen, että meistä kolmesta jokainen on mielestään täysin oikeassa. Tarkkailijan, erään koiranulkoiluttajan, näkökulma avarsi asiaa paljon.

Kolmannen ihmisen tulokulma oli se, että tilanteessa ei ole järkeä. Koiranulkoiluttaja kunsuhtautuu asiaan viileän neutraalisti, ulkopuolisena.

NLP eli neurolingvistinen ohjelmointi on mahtava keino ratkaista arkisia ongelmia,löytää uusia näkökulmia ja kehittää omaa mieltä ja ajattelua. Parasta on tehdä harjoituksia ja käydä keskusteluja yhdessä muiden kanssa mutta aina se ei ole mahdollista. Siksi on mahtavaa, että löytyy myös tällaisia tehtäväkirjoja. Ne melkein kuin tuovat NLP-kaverin omaan kotiin.

Viiden salaisuuden kirjassa on hyviä ja selkeitä ajatuksia ja harjoituksia. Vihosella on taito ilmaista asiat ymmärrettävästi.  Useat asiat kirjassa ovat minulle entuudestaan tuttuja kursseilta ja kirjoista mutta toisinaan kertaaminenkin on tarpeellista. Miten vahva mielikuva  on ja kuinka rajoittavia uskomuksia tosiaan voidaan purkaa!

Digiaikana on hyvä muistaa, että ihmisten kanssa paras tulos saadaan aina, kun tavataan kasvotusten. Kirjassa on hyviä neuvoja hyvään vuorovaikutukseen sekä siihen, miten voi lopettaa omalta osaltaan ihmissuhdepelit esimerkiksi työpaikalla.

Anu Vihosen mielestä emme tarvitse ympärillemme ihmisiä, jotka latistavat. Kielteisten ihmisten kanssa on raskasta. Itse koen pessimistit kuluttavina ja energiaasyövinä. NLP:n keino on pitää näissä tilanteissa itsellä hyvä fiilis. Kun mieliala laskee, sitä voi korjata vaikkapa muuttamalla omaa asentoa.

Kiitollisuuden harjoittaminen on myös paikallaan: huonoina päivinä voi tehdä listaa siitä, mistä kaikesta voi olla kiitollinen. Olen itse testannut ja voin vain todeta,että kiitollisuus kannattaa.

Omat arvot kannattaa säännöllisin väliajoin testata. Moni uskoo tietävänsä, mitkä omatarvot ovat mutta ne todelliset arvot, joiden mukaan elämä soljuu eteenpäin,ovatkin ihan muut. Harrastus kiilaa perheen ohi tai työ onkin parisuhdetta merkittävämpi ajankäytössä. Arvoympyrä on selkeä ja helppo tapa tutkia omia arvoja.

NLP toimii –ja ei toimi. Vihonen kirjoittaakin, että harjoituksista on hyötyä vain, kun

kumpikin osapuoli haluaa heittäytyä muokkaamaan omaa mieltä.

Muutoksia syntyy, kun oma mieli hyväksyy muutokset. Yksikin muutos ajattelussa voi muuttaa käytöstä.

NLP:n systeemiteoria toimii: kaikki vaikuttaa kaikkeen.