Jokamiehenoikeudet eivät anna lupaa tärvellä puita

Poikkeustila on saanut aikaan kaikenlaista hyvää – esimerkiksi sen, että Suomen kansa on löytänyt itsensä ja identiteettinsä metsäläisinä.

On lähdetty perhekunnittain metsäretkille. Nuoriso on istunut pikkuporukoissa tulilla. Koiralenkillä metsäpolulla vastaan on kävellyt nuoria perheenisiä lapsineen. Facebook on täyttynyt metsäkuvista – niidenkin, jotka eivät ole olleet innokkaita ulkoilmaihmisiä.

Helsingin Sanomien kyselyn mukaan moni suomalainen ei halua palata vanhaan eli aikaan ennen koronaa. Yksinkertainen, kiireetön elämä on mukavaa. Kun kulkee päivä toisensa jälkeen samoja metsäpolkuja, näkee ihan joka päivä jotakin uutta – luonto on aarreaitta.

Jokamiehenoikeudet, jippii!

Metsä tekee ihmiselle monin tavoin hyvää ja sen metsäkansa nyt havaitsi. Elämä on yksinkertaista, samoin elämän aidot ilot.

Vaan kas, ihan sujuvasti homma ei mennytkään.

Olen mukana monessa Facebookin metsäilyryhmässä. Niissä on harva se päivä kuvia retkipaikoilta, jonne on jätetty lojumaan ruma läjä roskaa. Jos ihminen jaksaa kantaa repussaan monta kilometriä kilokaupalla ruokaa ja litrakaupalla juomaa, miten ihmeessä hän ei jaksa kantaa paluumatkalla kevyttä roskaläjäänsä takaisin? Luuleeko joku tässä korkean koulutustason maassa, että makkarapaketin muovikuori maatuu itsekseen nuotiopaikalla?

Tulilla istuminen on hauskaa ja rentouttavaa, ikiaikainen ihmisyyteen kuuluva traditio. Sytykkeitä ei kuitenkaan revitä elävien koivujen kyljistä. Mikähän tässä on mennyt pieleen? Eikö metsäkansa tiedä, ymmärrä vai välitä? Kun näin yhdessä lempimetsässäni törkeän rumat tuohettomat koivut, raivostuin.

Tuohta ei revitä koivun kyljestä! Mikähän tämän ymmärtämisessä on hankalaa?

Jokamiehenoikeudet ovat ihan mahtava oikeus. Näin laajat oikeudet ovat meidän suomalaisten, ruotsalaisten ja norjalaisten oikeuksia.

Jokaisella on oikeus liikkua luonnossa, kerätä villiyrttejä, marjoja ja sieniä ja esimerkiksi onkia. Monessa maailman maassa tällaisesta ei edes haaveilla.

Viepä japanilainen metsään! Kuulet hämmästelyä siitä, että mustikoita saa kerätä mielin määrin – ilmaiseksi.

Jokamiehenoikeus ei anna lupaa puiden vahingoittamiseen eikä liioin luonnon roskaamiseen. Kuka opettaisi metsäkansalle luonnon kunnioittamisen ja jokamiehenoikeuksien merkityksen?  

mailto: terhi@metsaanmeni.fi