5 syytä maksaa ammattilaiselle kunnolla

  1. Ammattia harjoitetaan, jotta saadaan rahaa. Johan se vanha tuttu laulukin sen tietää: Työtä, työtä, työtä tehdään, jotta jotta leipää saadaan….Työn ilo ei elätä. Näkyvyyskään ei elätä. Etenkin luovien alojen ammattilaiset joutuvat tottumaan siihen, että työstä ei haluta maksaa, koska tekijä saa työtä tehdessään näkyvyyttä. Laulaja voi esiintyä ilmaiseksi juhlissa ja kirjailija kertoa kirjoistaan tilaisuudessa korvauksetta. Surkuhupaisin veto on se, että työstä ei makseta mutta tarjotaan kahvit tai vaihtokauppana tavaraa.
  2. Hinnasta tinkiminen on tapa, joka istuu joillakin sitkeässä. Kun oman työn hinnasta tingitään roskilla kädellä, tekijälle jää huono maku. Eräs tinkaaja totesi minulle taannoin, että hän tinkii jo sovittua hintaa alas, koska hänen on mukavampi tilata halvemmalla hinnalla sitten lisääkin. Ahaa – onkohan minun mukava tehdä polkuhinnalla työtä, jonka varsin hyvin osaan? Itse maksan mielelläni kampaajalle hyvästä työstä tai kirjakauppiaalle kiinnostavasta kirjasta.
  3. Halvalla ei kuulu saada hyvää. Minua harmittaa aina, kun kuulen ihmisten kertovan, miten he saivat hiusten pesun ja leikkuun 20 eurolla tai verkkosivujen teon parilla satasella. Yrittäjälle, joka polkee hinnat näin alas ei jää työstä sivukulujen jälkeen käteen mitään.
  4. Meillä on tällainen tapa. Hauskimpia kommentteja, joita ammatinharjoittaja saa kuulla on se, että tilaajalla on ”tällainen tapa”.  Tavan vuoksi ei makseta lisätyöstä. Tavan vuoksi esimerkiksi toimittajan juttua käytetään lukuisissa lehdissä yhdellä korvauksella. Voisiko yhtä hyvin ottaa käyttöön ihan toisenlaisen tavan?  
  5. Halpatyöllä voi olla ikävät seuraukset. Olemme nähneet kurjia kuvia siitä, miten jossakin muualla halpatyötä tekevät kärsivät. Haloo, sama on täällä meillä. Kun työstä maksetaan vähän, sillä ei elä. Tekijä ei saa kunnon palkkaa ja myöhemmin elämisenkestävää eläkettä. Pahimmassa tapauksessa huonosti palkattu ihminen tekee kahta työtä päällekäin tai joutuu käymään yhteiskunnan tukikukkarolla. Nykyisin puhutaan valtavasti hyvinvoinnista. Myös taloudellinen hyvinvointi on tärkeää! Sopiva palkkio/palkka on tietenkin iso motivaattori; paljon puhuttu merkityksellisyys ei yksin riitä, jos matti on kukkarossa.