5 hyvää syytä kirjoittaa päiväkirjaa

Miksi pitäisin päiväkirjaa? Listasin viisi syytä.

Ensinnäkin päiväkirja on hyvä tapa pysähtyä miettimään, mitä minulle itselleni kuuluu juuri tänään. Mitä tein, mitä ajattelin, keitä kohtasin?

Ammattikirjoittaja kirjoittaa usein siitä, mitä joku muu sanoo, tekee ja ajattelee. Myös omat ajatukset ovat tärkeitä. Kirjoittaminen on ajattelemista. Kirjoittaminen selkeyttää omaa päätä.

Toiseksi päiväkirja pitää oman instrumentin eli kielen ja kirjoittamisen virkeänä. Muutama virke joka päivä on jo paljon.

Kirjoittajakouluttaja Julia Cameron opettaa pitämään aamusivuja. Ne lisäävät luovuutta ja auttavat hävittämään turhaa itsekritiikkiä. Aamulla heti herättyä kolme sivua tajunnanvirtaa, kokeile!

Päiväkirjaa voi pitää metsässä tai suolla.

Kolmanneksi käsin kirjoitettu päiväkirja tekee aivoille hyvää. Aivotutkija Minna Huotilainen liputtaa käsin kirjoittamisen (ja käsillä tekemisen) puolesta. Käsin kirjoittaminen on muistin huoltamista. Kun kirjoitan käsin, joudun prosessoiman asiaa enemmän kuin läppärillä naputellessa, ja asia jää mieleen.

Neljänneksi päiväkirja on hyvää vastapainoa somelle. Mitäs, jos kaivaisin seuraavalla odottelutauolla älypuhelimen sijasta päiväkirjan ja kirjoittaisin siihen muutaman virkkeen?

Päiväkirja muistaa sen, minkä itse luulee unohtaneensa.

Viidenneksi – kirjoittaminen on kivaa! Päiväkirjoja voi pitää teemoittain. Yksi voi liittyä työhön, toinen harrastukseen, kolmas elämäntilanteeseen.

Mikä aarre onkaan mökkipäiväkirja, jonne on tallennettu kesämökin tunnelmia, tapahtumia ja ennen kaikkea kesänviettäjien käsialaa vuosien ajan! Tai päiväkirja oman lapsen ensimmäisistä vuosista, miksei teinivuosistakin? Tunnelmista töissä. Uudesta harrastuksesta?

Päiväkirjoja ei voi olla liikaa.

Kesäaikaan kirjoitan blogia kerran viikossa. 5-syytä-blogi päivittyy ensi viikolla mukavilla uutisilla:).